peulvrucht3

De Surinaamse keuken is gek op peulvruchten! In alle soorten en maten wordt het gebruikt in gerechten en om bepaalde gerechten te bereiden, zoals de spliterwten om Roti mee te maken, of de populaire B.B. met R (Surinaamse Bruine Bonen met Rijst), tot heerlijke Bara (gemaakt met gele erwten)!

Super gezond, super lekker en als resultaat oog- en tongstrelende lekkernijen, hapjes en gerechten.

1b-klein12b . Foto B. B. R. Compleet (bruine bonen met rijst en kip)-small26c. Foto Bara-small

De bekendste peulvruchten die iedereen wel kent zijn: bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda’s en groene peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen we tot noten en groenten, dit is omdat ze dezelfde gezondheidseffecten hebben.

Voordelen Peulvruchten:

  1. Peulvruchten zijn heel goed voor de gezondheid, omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dat is goed voor de bloedvaten.
  2. Peulvruchten zijn de beste leveranciers van plantaardige eiwitten, ze bevatten veel vezels, ijzer, zink en andere mineralen en zijn ze bovendien rijk aan B-vitaminen.
  3. Weinig kilocalorieën
  4. De teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. De consumptie van peulvruchten in plaats van vlees is minder milieubelastend.
  5. Peulvruchten behoren tot de schijf van 5! Wat is dat ook alweer? Klik hier.

Schijf-van-Vijf-vaknamen
Bereiden
Peulvruchten uit glas en blik hoef je alleen op te warmen volgens de bereidingswijze op het etiket.

Gedroogde peulvruchten moet je lang koken voordat ze gaar zijn. Het gaat sneller wanneer je ze eerst weekt of een snelkookpan gebruikt. Hoe lang je ze moet koken verschilt per soort. Weken scheelt al gauw zo’n 10 tot 20 minuten. Peulvruchten week je in driemaal hun gewicht in water. Je kunt ze vervolgens in hun weekwater koken.

Bewaren
–   Gedroogde peulvruchten kunnen het beste koel, droog, donker en goed verpakt bewaard worden. Ze horen gaaf, onbeschimmeld en niet muf te zijn. Onder invloed van licht, vocht en warmte kunnen peulvruchten gaan kiemen of schimmelen. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en gedroogde peulvruchten moeten dan langer geweekt en gekookt worden.
–   Tofu en tempé worden volgens de aanwijzing op de verpakking bewaard.
–   Peulvruchten in blik of glas zijn gesteriliseerd en dus zeer lang houdbaar. Ze kunnen een paar jaar op kamertemperatuur bewaard worden zonder hun smaak, kleur en textuur te verliezen.

Welke peulvruchten zijn er?

tabel-zonderruimte

Meer informatie over peulvruchten? Klik dan hier.

Surinaamse recepten met peulvruchten:

Hier een lijst met leuke recepten, waar peulvruchten in zijn gebruikt. De komende tijd gaan wij de lijst aanvullen en updaten. Binnenkort gaan wij ook een nieuwe categorie op onze website toevoegen met alle recepten waar peulvruchten in zitten. Keep calm and follow us!

Bara (zachte en luchtige peulvruchtensnack)

Peulvrucht: Gele Erwten Besan

Meer Surinaamse Bara recepten? Klik!

26c. Foto Bara-small

B. B. R. Compleet (bruine bonen met rijst, kip en kousenband)

Peulvrucht:

  1. Bruine Bonen
  2. Kouseband (Hoe bereiden? Klik hier).

Meer Surinaamse Bruine Bonen recepten? Klik!

12b . Foto B. B. R. Compleet (bruine bonen met rijst en kip)-small

Surinaamse Roti met traditionele kip masala

Peulvrucht: Spliterwten (deze zijn benodigd, om de originele Surinaamse Roti te maken).

Meer Surinaamse Roti Recepten? Klik!

1b-klein

Creamy Tahoe Masala (vegetarische wokschotel op romige masala saus)

Peulvrucht: Tahoe

Meer Surinaamse Tahoe recepten? Klik!

ab12013-52-11Creamy%20Tahoe%20Masala

Surinaamse kikkererwten met visfilet

Peulvrucht: Kikkererwten

ab12013-10-56Channa%20Sarnami

Petjel (populairste Surinaamse groentesalade)

Peulvracht: Taugé

petjel