bananen

Die horen we vaker, wat is nou het verschil tussen een banaan en een bakbanaan? Aangezien bakbanen een basis zijn voor veel lekkere Surinaamse recepten, maar ook normale bananen, leggen we je de verschillen graag uit:

Banaan:

De banaan is een langwerpig en krom gebogen vrucht afkomstig van de bananenplant. Deze banaan ook wel de dessertbanaan genoemd en in Suriname de bacove, die direct uit de schil gegeten kan worden. De banaan als vrucht is, zoals die in Europa gegeten wordt, meestal geel, in de vorm van een circa 20 cm lange en 3 cm dikke ronde staaf die een beetje gebogen is en dunner aan de uiteinden. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel als tussendoortje wordt gegeten.

Bakbanaan:

Een bakbanaan lijkt op een banaan, maar is minder krom vaak. Daarnaast bevat een bakbanaan een hoog zetmeelgehalte, en is daardoor slecht verteerbaar als hij onrijp is (groen en gele schil). De bakbanaan wordt gebruikt voor het koken of bakken als de buitenkant (de schil) bijna bruin of bijna zwart van kleur is (klinkt raar maar waar!). We meldde je net al dat een banaan circa 20 cm lang is, een bakbanaan is tussen de 35 en 40 cm lang! De kleur van een onrijpe bakbanaan is groen, geel of rood en heeft een harde schil. De bakbanen worden vooral gebruikt in de tropische landen waaronder in Suriname voor heerlijke gerechten, snacks of bijgerechten.

Tip: de bakbanaan kan je ook als hij rijp is eten met kaneel en slagroom.

Wist je dat van onrijpe bananen de Surinaamse Banaan Chips varianten worden gemaakt? Ze zijn dan nog hard en kunnen goed gesneden worden!

FAJA LOBI Banaan Chips Trafasie 100 gr

Grootste verschillen tussen de banaan en bakbanaan zijn:

  • De banaan is een ‘dessert’ onder de bananen en erg zoet en zacht, en kan je als hij mooi geel is direct nuttigen als gezond fruitstuk.
  • De bakbanaan is niet direct te eten en is zetmeelrijk en stevig. Het wordt gebruikt bij de bereiding van gerechten, snacks of bijgerechten. Hoe geler/zwarter de bakbanaan, hoe meer zetmelen zijn omgezet naar suikers en dus beter eetbaar worden.

banaan-tabel

In Suriname maken we de Baka Bana, het bekendste bakbanaan gerecht en heel makkelijk te maken 🙂 Zie onderstaand voor de kookvideo, het recept en de producten die je ervoor nodig hebt:

SWADISH KHANA!    NJANG SWIETIE!    SELAMAT MAKAN!    EET SMAKELIJK!    KOME DUSHI!