Faja Lobi: een familiegeschiedenis

Op deze website zijn familierecepten opgenomen uit de authentieke Surinaamse keuken; al deze recepten zijn thuis één voor één door Jay Laigsingh samen met zijn vrouw Sandhia en hun 3 zonen op authenticiteit uitgetest en beoordeeld. Deze gerechten worden bereid met verse én gerijpte kruiden en specerijen en tevens met verse groenten; daardoor beantwoorden ze aan de smaak- en kwaliteitseisen van liefhebbers van lekker en gezond Surinaams eten, reden dat deze gerechten ook deel zijn gaan uitmaken van het thuismenu van deze familie. Ongetwijfeld zullen deze exclusieve gerechten ook jullie thuismenu verrijken!

Jay Laigsingh’s passie voor Surinaams eten kwam niet zomaar uit de lucht vallen: al sinds de jaren veertig was de familie van Faja Lobi’s oprichter actief in de food business en de rijsthandel. In 1975 emigreerde Jay met zijn familie naar Nederland. Tijdens zijn studie aan de HEAO-BE richtte Jay in 1980 in Arnhem een toko op, die zo goed liep dat er al gauw een nieuwe, grotere vestiging in Amsterdam werd geopend. Na een jaar verkocht hij de toko voor maar liefst 100.000 gulden, waarmee Jay, die als arme student moeilijk aan financiële middelen kon komen, erin slaagde de financiële basis voor Faja Lobi te leggen.

Samen met zijn vrouw Sandhia Laigsingh zette Jay daarna de productieactiviteiten op om de heerlijke Surinaamse keuken blijvend aan de man te brengen. Sandhia bleek een perfecte businesspartner en Faja Lobi als familiebedrijf was geboren, waarvoor het stel nog steeds met dezelfde passie Surinaamse levensmiddelen ontwikkelt; alle Faja Lobi producten zijn ontwikkeld door Jay en Sandhia. Sandhia is tevens schrijfster van het populaire Surinaamse kookboek Sandhia’s Recepten.

Aangezien Faja Lobi naast een grote populariteit onder Surinaamse Nederlanders, ook een steeds toenemende populariteit geniet van autochtone Nederlanders, was het onmogelijk om het bedrijf nog met z’n tweeën te runnen. Daarom wordt het echtpaar bijgestaan door haar 3 zoons. Vishay Laigsingh heeft daarbij de dagelijkse operationele leiding over het bedrijf, stuurt het sales team aan en maakt deel uit van het directieteam. Vishnu Laigsingh en Rajiv Laigsingh voorzagen het bedrijf destijds van een verfrissende academische inbreng. Mede dankzij deze gevarieerde expertises is Faja Lobi erin geslaagd om de modernste technologie- en marketingtechnieken toe te passen om haar doelgroep te bereiken.

De Surinaamse keuken: probleem en oplossing!

Nederland en Suriname hebben een relatie van meer dan driehonderd jaar. Mede om deze reden hebben grote aantallen mensen uit Suriname de afgelopen decennia besloten om zich in Nederland te vestigen. Daarbij wilden zij natuurlijk graag de authentieke Surinaamse keuken behouden, want wat is er nou lekkerder dan puur Surinaams op je bord?

Een unieke keuken
De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, omdat de Surinaamse bevolking afkomstig is uit veel verschillende landen. Daardoor is de Surinaamse keuken een heerlijke combinatie geworden van een groot aantal internationale keukens, zoals Hindoestaans, Creools, Chinees en Javaans, maar bijvoorbeeld ook Nederlands, Joods en Indiaans. In Surinaams eten hebben al deze nationaliteiten het beste van hun culinaire werelden gecombineerd: dat proef je! Dit is wat Surinaams eten zo uniek en lekker maakt.

Het probleem…
De Surinaamse keuken is één van de snelst groeiende buitenlandse keukens in Nederland, maar écht Surinaams eten is niet zo één-twee-drie te bereiden. De Surinaamse huisvrouw doseert haar ingrediënten namelijk op gevoel. Daarbij komt ook nog eens dat de beste Surinaamse recepten geheim en ingewikkeld zijn en elke streek cq familie veelal haar eigen recepten kent… Niet al te makkelijk dus. Dat is voor veel liefhebbers van de Surinaamse keuken een groot probleem: wie wil er nou niet genieten van een echte Surinaamse roti kip masala? 

Faja Lobi: de oplossing!
Om dit probleem op de lossen heeft Faja Lobi de afgelopen dertig jaar geleidelijk de Faja Lobi producten ontwikkeld die jou helpen bij het bereiden van de perfecte, authentieke Surinaamse maaltijd. De Faja Lobi producten zijn met veel zorg ontwikkeld met originele, home-made familierecepten in een uitgebalanceerde samenstelling, waarmee Faja Lobi de beste geheimen uit de Surinaamse keuken voor je ontrafeld.

Om de authenticiteit van deze gerechten te waarborgen, worden de Faja Lobi producten bereid met…

 • Verse kruiden en specerijen, rechtstreeks geïmporteerd van de telers. Hierdoor blijven versheid, smaak en kwaliteit optimaal; per Faja Lobi product worden tot wel 30 verschillende kruiden en specerijen gebruikt.
 • Homemade (veelal geheime) familierecepten, waarbij pure zorgvuldig samengestelde kruidenmixen 6 weken vooraf worden gerijpt. Surinaamse gerechten smaken na een dag lekkerder, echter doordat de Faja Lobi kruidenmixen vooraf reeds zijn gerijpt, smaken de hiermee bereide Surinaamse gerechten al direct na bereiding net zo lekker.
 • Verse Surinaamse bouillon in plaats van Maggi bouillonblokjes.
 • Sieuw, Surinaamse sojasaus bereid volgens authentiek Surinaams recept.

Faja Lobi: basis ingrediënten
Faja Lobi producten zijn geen kant en klare producten, maar de belangrijkste basis ingrediënten bereid met verse én gerijpte kruiden om de échte Surinaamse gerechten naar eigen smaak te bereiden; zij bieden oneindige variatiemogelijkheden: met elk Faja Lobi product kunnen nl. tot 70 verschillende gerechten worden bereid, aangezien hiermee ook de talrijke streek- en familiegerechten, die de Surinaamse keuken rijk is, bereid worden.

Faja Lobi: plantaardig, allergeen- en glutenvrij
Faja Lobi producten zijn, op enkele producten na (o.a. Trassie Trafasie), plantaardig en geschikt voor vegetariërs; ook zijn de meeste Faja Lobi inmiddels allergeen- en glutenvrij.

Recensies over Faja Lobi
Faja Lobi producten behoren tot de meest gebruikte producten in de Surinaamse keuken en behoort de website van Faja Lobi 4 jaar op rij tot de beste culinaire website van Nederland, lees hieronder de ervaringen van onze vrienden:

Recepten & Kookvideo’s
De Faja Lobi producten met alle geheimen uit de Surinaamse keuken zijn één ding, maar dan staat er geen Surinaamse huisvrouw in je keuken om je te helpen met de bereiding. Omdat wij zulke enthousiaste culinaire vrienden hebben die het beste uit Surinaams eten naar boven willen halen, besloten wij om inspirerende easy-to-use recepten en kookvideo’s te ontwikkelen. Van deze recepten zijn tevens deel 1 t/m 5 van ons eigen kookboek, Sandhia’s Recepten, uitgebracht. Hierin leggen we de bereiding van Surinaamse gerechten stap voor stap uit, op een duidelijke en makkelijke manier.

Zo kunnen onze culinaire vrienden, levensgenieters die houden van Surinaams eten, thuis genieten van de geheimen uit de Surinaamse keuken en zelf snel en simpel authentieke Surinaamse gerechten zoals roti, kip masala, pom, tjauw min, moksie metie bereiden. Dankzij de Faja Lobi producten sta je geen halve dag, maar een halfuur in de keuken. Lekker makkelijk, en toch gezond en authentiek!

Vlees en bereidingsduur
In de meeste van onze recepten wordt kippenvlees gebruikt, dit kan eventueel vervangen worden met vlees naar eigen voorkeur of met vleesvervangers  

De bereidingsduur van deze Surinaamse gerechten is gebaseerd op bereiding met inductie en heteluchtoven; de bereidingsduur varieert echter per warmtebron, raadpleeg hiervoor de handleiding van je warmtebron.

Onze missie: grenzeloos Suriname

Genieten van authentiek Surinaams eten
Onze voornaamste missie is culinaire liefhebbers te verwennen met de lekkerste gerechten uit de authentieke Surinaamse keuken. Dat is nou precies waar onze culinaire vrienden zo dol op zijn. Onze doelgroep bestaat uit álle liefhebbers van Surinaams eten, of dat nou Surinaamse Nederlanders, autochtone Nederlanders of andere smulpapen zijn.

We houden als familie de heerlijke ingrediënten en familierecepten niet langer geheim, zodat iedereen ervan kan genieten. Met Faja Lobi zijn er daardoor geen grenzen meer aan de heerlijke Surinaamse gerechten en kan iedereen een vorkje mee prikken van puur Surinaams. Dit willen we samen met onze culinaire vrienden ook graag op een maatschappelijk betrokken manier doen.  

Maatschappelijke bijdrage
Faja Lobi verwent haar culinaire vrienden graag met de lekkerste gerechten uit de Surinaamse keuken, op een maatschappelijk betrokken manier. Door gebruik te maken van Faja Lobi producten, kunnen ook onze culinaire vrienden, een waardevolle maatschappelijke bijdrage leveren:

 • Faja Lobi is van, voor én door de consument;
 • Faja Lobi verbindt culinaire liefhebbers met elkaar;
 • Faja Lobi brengt culinaire vrienden bij elkaar, die tevens respectvol en goed met elkaar omgaan – zo dragen we bij aan een vreedzame samenleving met diverse groepen mensen in Nederland, ongeacht cultuur, huidskleur, afkomst of religie;
 • Faja Lobi zet de Surinaamse keuken op de culinaire kaart van Nederland en zorgt daarmee op een bijzondere manier voor haar eigen bijdrage aan een goede vriendschapsrelatie tussen Suriname en Nederland.

Zo dragen we samen, als één grote familie, bij aan een betere wereld.

Samen brengen we Suriname naar Nederland

Als Suriname niet vanzelf naar Nederland komt, dan brengen we het maar hierheen! Samen met onze culinaire vrienden zorgen we ervoor dat Nederland kan genieten van het beste uit de Surinaamse keuken.

Faja Lobi is van, voor én door de consument
Faja Lobi is groot geworden dankzij haar culinaire vrienden. Zij ondersteunen de missie van Faja Lobi en gebruiken de Faja Lobi producten; zij zijn de belangrijkste ambassadeurs van Faja Lobi, die Faja Lobi ook aanprijzen onder hun familie, vrienden en kennissen.

Inmiddels genieten honderdduizenden culinaire vrienden dagelijks van Faja Lobi Surinaams eten op hun bord. Dankzij onze passie én de toewijding van onze culinaire vrienden, won Faja Lobi meerdere prijzen. Zo zijn we vier keer uitgeroepen tot zowel de beste als ook de populairste culinaire Website v/h Jaar 2014, 2015, 2016 en 2017: acht prestigieuze awards dus, waar we erg trots op zijn!

Als dank hiervoor:

 • Draagt Faja Lobi de gewonnen Awards op aan haar culinaire vrienden;
 • Verwent Faja Lobi haar culinaire vrienden minimaal tweemaal per dag, 7 dagen per week, met exclusieve recepten en kookvideo’s van de lekkerste gerechten uit de Surinaamse keuken;
 • Heeft Faja Lobi haar culinaire vrienden in de gelegenheid gesteld financieel deel te nemen in Faja Lobi door voor crowdfunding te kiezen voor een deel van de financiering van haar groei.

Tenslotte:
Danken wij Albert Heijn, Jumbo en meer dan 1000 Toko’s, die zich vanaf het prille begin bereid hebben getoond Faja Lobi onder onze culinaire vrienden te distribueren.