Faja Lobi: een familiegeschiedenis

Jay Laigsingh’s passie voor Surinaams eten kwam niet zomaar uit de lucht vallen: al sinds de jaren veertig was de familie van Faja Lobi’s oprichter actief in de food business en de rijsthandel. In 1975 emigreerde Jay met zijn familie naar Nederland. Tijdens zijn studie aan de HEAO-BE richtte Jay in 1981 in Arnhem een toko op, die zo goed liep dat er al gauw een nieuwe, grotere vestiging in Amsterdam werd geopend. Na een jaar verkocht hij de toko voor maar liefst 100.000 gulden, waarmee Jay, die als arme student moeilijk aan financiële middelen kon komen, erin slaagde de financiële basis voor Faja Lobi te leggen.

Samen met zijn vrouw Sandhia Laigsingh zette Jay daarna de productieactiviteiten op om de heerlijke Surinaamse keuken blijvend aan de man te brengen. Sandhia bleek een perfecte businesspartner en Faja Lobi als familiebedrijf was geboren, waarvoor het stel nog steeds met dezelfde passie Surinaamse levensmiddelen ontwikkelt; alle Faja Lobi producten zijn ontwikkeld door Jay en Sandhia. Sandhia is tevens schrijfster van het populaire Surinaamse kookboek Sandhia’s Recepten.

Aangezien Faja Lobi naast een grote populariteit onder Surinaamse Nederlanders, ook een steeds toenemende populariteit geniet van autochtone Nederlanders, was het onmogelijk om het bedrijf nog met z’n tweeën te runnen. Daarom wordt het echtpaar bijgestaan door haar 3 zoons. Vishay Laigsingh heeft daarbij de dagelijkse operationele leiding over het bedrijf, stuurt het sales team aan en maakt deel uit van het directieteam. Vishnu Laigsingh (master Marketing) en Rajiv Laigsingh (student master Marketing) voorzien het bedrijf van een verfrissende academische inbreng. Mede dankzij deze gevarieerde expertises is Faja Lobi erin geslaagd om de modernste technologie- en marketingtechnieken toe te passen om haar doelgroep te bereiken.

Tevens is de productie van Faja Lobi geoutsourced met waarborging van de geheime recepturen van de Faja Lobi producten en van de Surinaamse authenticiteit; de distributie, marketing en verkoop van de Faja Lobi producten vinden plaats door het familiebedrijf Faja Lobi Food BV met 1 grote trots: van receptontwikkeling tot eindproducten en bezorging in jullie boodschappentas gebeurt in eigen beheer!

De Surinaamse keuken: probleem en oplossing!

Nederland en Suriname hebben een relatie van meer dan driehonderd jaar. Mede om deze reden hebben grote aantallen mensen uit Suriname de afgelopen decennia besloten om zich in Nederland te vestigen. Daarbij wilden zij natuurlijk graag de authentieke Surinaamse keuken behouden, want wat is er nou lekkerder dan puur Surinaams op je bord?

Een bijzondere keuken
De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, omdat de Surinaamse bevolking afkomstig is uit veel verschillende landen. Daardoor is de Surinaamse keuken een heerlijke combinatie geworden van een groot aantal internationale keukens, zoals Hindoestaans, Creools, Chinees en Javaans, maar bijvoorbeeld ook Nederlands, Joods en Indiaans. In Surinaams eten hebben al deze nationaliteiten het beste van hun werelden gecombineerd: dat proef je! Kookgewoontes worden van generatie op generatie doorgegeven. En ook dat is wat Surinaams eten zo bijzonder en lekker maakt.

Het probleem…
De Surinaamse keuken is één van de snelst groeiende buitenlandse keukens in Nederland, maar écht Surinaams eten is niet zo één-twee-drie te bereiden. De Surinaamse huisvrouw doseert haar ingrediënten namelijk op gevoel. Daarbij komt ook nog eens dat de beste Surinaamse recepten geheim en ingewikkeld zijn… Niet al te makkelijk dus. Dat is voor veel liefhebbers van de Surinaamse keuken een groot probleem: wie wil er nou niet genieten van een echte Surinaamse roti kip masala?

Faja Lobi vond de oplossing!
Om dit probleem op de lossen heeft Faja Lobi de afgelopen dertig jaar geleidelijk de Faja Lobi producten ontwikkeld die jou helpen bij het bereiden van de perfecte, authentieke Surinaamse maaltijd. Onze producten zijn ontwikkeld met originele, home-made familierecepten in een uitgebalanceerde samenstelling. Faja Lobi ontrafelt hierbij voor jullie de beste geheimen uit de Surinaamse keuken. Het ontwikkelen doen we natuurlijk met veel zorg en op de meest authentieke manier.

Zo kunnen onze culinaire vrienden, levensgenieters die houden van Surinaams eten, snel en simpel authentieke Surinaamse gerechten zoals roti, kip masala, pom, saoto en moksie metie zelf bereiden. Dankzij onze convenienceproducten sta je geen halve dag, maar een halfuur in de keuken. Lekker makkelijk, en toch authentiek!

Nóg simpeler genieten van Surinaams eten
De Faja Lobi producten met alle geheimen uit de Surinaamse keuken zijn één ding, maar dan staat er geen Surinaamse huisvrouw in je keuken om je te helpen met de bereiding. Omdat wij zulke enthousiaste culinaire vrienden hebben die het beste uit Surinaams eten naar boven willen halen, besloten wij om easy-to-use recepten en kookvideo’s te ontwikkelen. Daarin leggen we de bereiding van Surinaamse gerechten stap voor stap uit, op een duidelijke en makkelijke manier. Zo kan iedereen thuis genieten van de geheimen uit de Surinaamse keuken. Van onze recepten zijn tevens verschillende delen van ons eigen kookboek, Sandhia’s Recepten, uitgebracht. Vanwege de overweldigende vraag zal deel 5, als kers op de taart, in 2017 worden gelanceerd!

Onze missie: grenzeloos Suriname

Onze voornaamste missie is om culinaire liefhebbers over de hele wereld te verwennen met de lekkerste gerechten uit de Surinaamse keuken. Dat willen we ook graag doen op een maatschappelijk betrokken manier. We houden de heerlijke ingrediënten en familierecepten niet langer geheim, zodat iedereen ervan kan genieten. Met Faja Lobi zijn er geen grenzen meer aan de heerlijke Surinaamse gerechten en kan iedereen een vorkje mee prikken van puur Surinaams. Daarnaast dragen jullie als culinaire vrienden bij aan het maatschappelijke steentje dat wij willen bijdragen.

Genieten van authentiek Surinaams eten
Doordat Faja Lobi producten worden ontwikkeld met homemade familierecepten, kunnen we de Surinaamse authenticiteit behouden. Dat is nou precies waar onze culinaire vrienden zo dol op zijn. Onze doelgroep bestaat uit álle liefhebbers van Surinaams eten, of dat nou Surinaamse Nederlanders, autochtone Nederlanders of andere smulpapen zijn. Zij omarmen allemaal de Faja Lobi producten, die ze dankzij onze easy to use recepten en kookvideo’s in een handomdraai kunnen omtoveren tot de meest heerlijke gerechten.

Maatschappelijke bijdrage
Faja Lobi verwent haar culinaire vrienden graag met de lekkerste gerechten uit de Surinaamse keuken, op een maatschappelijk betrokken manier. Door gebruik te maken van Faja Lobi producten, kunnen ook de culinaire vrienden, een waardevolle maatschappelijke bijdrage leveren:

  • Faja Lobi is van, voor én door de consument;
  • Faja Lobi verbindt culinaire liefhebbers met elkaar, ongeacht hun culturele achtergrond;
  • Faja Lobi brengt groepen mensen bij elkaar, die respectvol en goed met elkaar omgaan – zo dragen we bij aan een vreedzame samenleving met diverse groepen mensen in Nederland;
  • Faja Lobi zet de Surinaamse keuken op de culinaire kaart van Nederland en zorgt daarmee op een bijzondere manier voor haar eigen bijdrage aan een goede vriendschapsrelatie tussen Suriname en Nederland.

Zo dragen we samen, als één grote familie, bij aan een betere wereld.

Onze missie: grenzeloos Suriname

Onze voornaamste missie is om culinaire liefhebbers over de hele wereld te verwennen met de lekkerste gerechten uit de Surinaamse keuken. Dat willen we ook graag doen op een maatschappelijk betrokken manier. We houden de heerlijke ingrediënten en familierecepten niet langer geheim, zodat iedereen ervan kan genieten. Met Faja Lobi zijn er geen grenzen meer aan de heerlijke Surinaamse gerechten en kan iedereen een vorkje mee prikken van puur Surinaams. Daarnaast dragen jullie als culinaire vrienden bij aan het maatschappelijke steentje dat wij willen bijdragen.

Genieten van authentiek Surinaams eten
Doordat Faja Lobi producten worden ontwikkeld met homemade familierecepten, kunnen we de Surinaamse authenticiteit behouden. Dat is nou precies waar onze culinaire vrienden zo dol op zijn. Onze doelgroep bestaat uit álle liefhebbers van Surinaams eten, of dat nou Surinaamse Nederlanders, autochtone Nederlanders of andere smulpapen zijn. Zij omarmen allemaal de Faja Lobi producten, die ze dankzij onze easy to use recepten en kookvideo’s in een handomdraai kunnen omtoveren tot de meest heerlijke gerechten.

Maatschappelijke bijdrage
Faja Lobi verwent haar culinaire vrienden graag met de lekkerste gerechten uit de Surinaamse keuken, op een maatschappelijk betrokken manier. Door gebruik te maken van Faja Lobi producten, kunnen ook de culinaire vrienden, een waardevolle maatschappelijke bijdrage leveren:

  • Faja Lobi is van, voor én door de consument;
  • Faja Lobi verbindt culinaire liefhebbers met elkaar, ongeacht hun culturele achtergrond;
  • Faja Lobi brengt groepen mensen bij elkaar, die respectvol en goed met elkaar omgaan – zo dragen we bij aan een vreedzame samenleving met diverse groepen mensen in Nederland;
  • Faja Lobi zet de Surinaamse keuken op de culinaire kaart van Nederland en zorgt daarmee op een bijzondere manier voor haar eigen bijdrage aan een goede vriendschapsrelatie tussen Suriname en Nederland.

Zo dragen we samen, als één grote familie, bij aan een betere wereld.

Samen brengen we Suriname naar Nederland

Als Suriname niet vanzelf naar Nederland komt, dan brengen we het maar hierheen! Samen met onze culinaire vrienden zorgen we ervoor dat Nederland kan genieten van het beste uit de Surinaamse keuken.

Faja Lobi is van, voor én door de consument
Faja Lobi is groot geworden dankzij haar culinaire vrienden. Zij ondersteunen de missie van Faja Lobi en gebruiken de Faja Lobi producten; zij zijn de belangrijkste ambassadeurs van Faja Lobi, die Faja Lobi ook aanprijzen onder hun familie, vrienden en kennissen. Dit is een unieke maatschappelijke ontwikkeling die zich nooit eerder met levensmiddelen in Nederland heeft voor gedaan.

Inmiddels genieten honderdduizenden mensen dagelijks van Faja Lobi Surinaams eten op hun bord. Op Facebook hebben we circa 500.000 culinaire vrienden; wij zijn deze culinaire vrienden hiervoor ontzettend dankbaar. Dankzij onze passie én de toewijding van onze culinaire vrienden, won Faja Lobi meerdere prijzen. Zo zijn we drie keer uitgeroepen tot zowel de beste als ook de populairste culinaire Website van het Jaar 2014, 2015 én 2016: zes awards dus! Daar zijn we dan ook erg trots op, want geen enkel Nederlands foodconcept heeft deze prestigieuze awards meerdere malen gewonnen.

Als dank hiervoor

  1. Draagt Faja Lobi de gewonnen Awards op aan haar culinaire vrienden;
  2. Verwent Faja Lobi haar culinaire vrienden minimaal tweemaal per dag, 7 dagen per week, met exclusieve recepten en kookvideo’s van de lekkerste gerechten uit de Surinaamse keuken;
  3. Heeft Faja Lobi speciaal voor haar culinaire vrienden het populairst Surinaams kookboek Sandhia’s Recepten Deel 5 exclusief en kosteloos digitaal beschikbaar;
  4. Heeft Faja Lobi haar culinaire vrienden in de gelegenheid gesteld financieel deel te nemen in Faja Lobi door voor crowdfunding te kiezen voor een deel van de financiering van haar groei.